Публикувана на: 21.09.2022  

Хороскоп за фирми и има ли място астрологията в бизнеса?
Според чл. 67 от Търговския закон, фирмата се смята за възникнала от деня на вписването ѝ в търговския регистър. Вероятно поради тази причина, често ни търсят клиенти, които искат да регистрират фирма, която да се „появи” в точно определен ден и дори час. Това евентуално би дало на фирмата по-добър старт и би я направило по-успешна.

Макар и постижимо, това не винаги е гарантирано. Ежедневната работа с Търговския регистър ни позволява да имаме представа какво време е нужно за обработката на документите и съответно, кога следва да се подаде едно заявление за регистрация, за да бъде обработено в желания момент. В практиката си дори имаме куриозен случай с фирма, която трябваше да се появи на 22.02.2022 г. и се случи така, че се появи на 22.02.2022 г. в 2 часа и 22 секунди.

Не е необичайно да се смята, че фирмите имат свой живот. В някои случаи той е доста дълъг, а в други – може да се каже, че те просто никога не тръгват. Дружествата се създават, получават имена, захранват се и растат. В някакъв момент може да се преобразуват или да бъдат закрити. Може да се каже, че фирмите имат своя съдба и няма нищо странно в това техните собственици да искат да им дадат възможно най-добрия старт, включително и ако вярват, че моментът на създаването им има значение.

Пазейки данни за фирмите, които сме съдействали да бъдат регистрирани по този начин, ние имахме възможност да се свържем с техните собственици и действително – всички тези фирми все още работят. За 10-годишния период, в който BezGishe.bg съдейства на своите клиенти да започнат бизнес, ние сме регистрирали десетки фирми на избрана от клиента дата и нито една от тези фирми не е фалирала. Естествено, това би могло да бъде просто случайност.

Въпреки това, може би си струва да опитате. В такъв случай, следва да се отбележи, че регистрацията по този начин може да бъде затруднена от няколко фактора – ако датата е Петък или ако преди нея има национални празници. Националните празници объркват обработката на заявленията и става значително по-трудно да се предвиди колко време би отнела тази обработка.

Категория: Публикации