За вашата нова фирма
Проверка за свободно име на фирма

Попълнете формата по-долу, за да проверим вместо вас дали желаното наименование на фирма е свободно.

 

  • Попълвате формата по-долу.
  • Ние ще проверим в базата данни на Търговския регистър. 
  • На предоставения Е-мейл ще получите отговор дали името е свободно.
  • Услугата е безплатна.
  • Срок: 1 работен ден    
Как и защо се прави проверката?
Име на фирма
Трябва ли името да е уникално?

Макар да съществуват множество фирми с еднакви имена, не това е идеята на фирменото наименование. То трябва да е уникално. Дълго време в България нямаше никаква система между различните окръжни съдилища, която да позволява да се проверяват имената на регистрираните фирми. След 2008 г., Търговският регистър вече е единен. Повечето фирми от различните окръжни съдилища бяха пререгистрирани, а сайта на Търговския регистър предлага уеб-търсачка, с помощта на която могат да се проверяват имената, които са вече заети. 

 

Мога ли да се справя сам?

За да проверите дали избраното име не е заето, трябва да посетите сайта на Търговския регистър (https://portal.registryagency.bg/) -> меню "Регистри" - "Справки" -> Права върху фирма/наименование. Имайте предвид, че в някои случаи ще трябва да потърсите името по няколко начина. Например, ако пуснете името "Кредитгруп" в търсачката, няма да излезе нищо. Това не означава, че името е свободно, т.к. има регистрирано дружество с наименование "Кредит груп". Затова е удачно да опитате да търсите името и с интервал между двете думи. Това е дефект на търсачката, за който следва да се държи сметка. 

 

Изписване на чужд език

То не е задължително. Затова не е и нужно да си правите труда да търсите дали името е заето на чужд език. Задължителният език е българския и проверката се прави само на български. В случай, че някой е изписал фирмата си по същия начин на чужд език, това не е основание за отказ. Фирмата на чужд език е опция за фирми, които ще извършват дейност в чужбина. Когато се заявява регистрацията, името на чужд език може да се изпише както е удобно на търговеца и изписването не е обвързано с изискванията на Закона за транслитерацията или официален превод (т.е., можете да напишете Credit Grup или Kredit Group).

 

Фирма на едноличен търговец

Търговският закон определя, че фирмата на едноличния търговец трябва да съдържа определени компоненти: личното и фамилното или бащиното име, с което е известен в обществото. Затова повечето еднолични търговци имат не особено благозвучни имена: "Автокомерс - Георги Делчев", "Бюти - Елена Спасова" и т.н. Въпреки това, не са невъзможни и  застъпвания, особено когато търговецът носи популярно име (Иван Иванов, Георги Димитров, Мария Георгиева и т.н.) В случай, че търговецът има уникално име, той не е нужно да добавя друга дума към него (т.е. може да избере името ЕТ Салтанат Комински). 

 

Име на фирма и уеб сайт

В случай, че сте регистрирали .bg домейн за сайта си, съгласно общите условия на Регистър.БГ името на фирмата може да бъде посочено като основание за ползването на домейна. Така ще бъдете защитени срещу евентуалното му отнемане.

Има ли изисквания?

Фирмата трябва да отговаря на истината, да не въвежда в заблуждение и да не накърнява обществения ред и морала. Също така, фирмата не може да бъде идентична или сходна със защитена марка (това обстоятелство може да бъде проверено).

Нужно ли е да запазвам име на фирмата?

Не. Име на фирма се запазва, в случай че желаете да регистрирате фирмата след време. Запазването на име е процедура, за която се заплаща държавна такса - 40 лв. В случай, че заявлението за регистрацията предстои да бъде пуснато в рамките на 1-2 дни, запазването е излишно. Ние просто проверяваме дали името е заето и в случай, че не е - заявяваме регистрацията. Заявлението за регистрация гарантира запазването на името, освен в случай на отказ.

 

Име на фирма и търговска марка. Едно и също ли е?

Не. Името на фирмата се вписва в Търговския регистър, а марката - в съответното Патентно ведомство. Една фирма може да притежава много марки, а дадена марка може да е собственост на няколко фирми. Регистрацията на търговска марка е по-дълга, сложна и скъпа процедура. Тя предоставя защита от нелоялни конкуренти и разпознаваемост на определен продукт или услуга. Търговеците, които предлагат различни продукти регистрират марки, вместо да се представят само с името си.

Изпишете името на фирмата. Ние ще проверим дали е свободно.

{{errors.first("step-0.domain")}}

Данни за плащане

{{errors.first("step-1.payer_firstname")}}
{{errors.first("step-1.payer_lastname")}}
{{errors.first("step-1.payer_email")}}
{{errors.first("step-1.payer_phone")}}

Вашата поръчка

Цена на гише
Цена при нас
Давате ни името
0 лв.
Ние го проверяваме
лв.
Уведомяваме ви по e-mail
лв.
Крайна цена
0.00 лв.

Начин на плащане

Чрез ЕКОНТ На място в офиса Банков път {{ errors.first('payment_method') }}
* Ще се свържем с Вас на посочената електронна поща и/или телефонен номер за последващо потвърждение на заявката Ви.
Изпрати заявката
Моля, попълнете правилно всички полета преди да изпратите формата.
Предишна стъпка Следваща стъпка