От Търговския регистър
Образец от подпис

Предстои ви сключване на важен договор? Снабдете се със спесимен - образец от подписа на лицето, с което договаряте.

 

  • Попълвате формата за поръчка по-долу.
  • Заплащате по банков път.
  • На предоставения e-mail получавате сканирано копие на спесимена.
  • Можете да ни звъните по всяко време.
  • Срок: 1 работен ден.
Образец от подпис
Спесимен
FAQ
Често задавани въпроси

Спесименът неизбежно се споменава когато става въпрос за регистрация на фирма, но рядко се обяснява неговия смисъл.

Какво е "спесимен"?  Спесимен означава "мостра", "образец". Когато определено физическо лице бъде вписано в Търговския регистър като представител на юридическо лице, то задължително оставя документ, в който се съдържа образец от подписа му. При откриване на банкова сметка също се оставя образец от подписа. Обикновено лицето се подписва внимателно няколко пъти върху документ, който се именува "декларация" или "спесимен".

Предназначение.  Спесименът служи на клиентите и партньорите като предварително предоставена  от търговеца база за сравнение. Много често в юридическата практика се оказва, че съдебните дела се решават от заключението на една графологична експертиза. В търговията почти всичко се документира. Когато се стигне до съд, спорният документ се изследва внимателно, особено що се отнася до подписа. Затова е важно лицата да имат представа за това как изглежда подписа на този, с когото смятат да договарят и да правят сравнение с подписа, който получават върху своя екземпляр на документа. В противен случай може да се окаже, че нямат договор.

Как се снабдявате със спесимена?  Спесимените на представляващите търговците лица са достъпни от Търговския регистър. Ние осъществяваме достъп до базата данни и можем да предоставим копия от спесимените на заинтересованите лица. Във връзка с достъпа до изображенията на документите, които са част от базата данни на търговския регистър, ние спазваме GDPR-регламента и ЗЗЛД (за повече информация - карето в дясно).

Кога е нужно?
За какво може да ми потрябва?

В случай, че ви предстои сключване на важен договор, не е лоша идея предварително да се снабдите с образец от подписа на представляващото търговеца лице. Така ще можете да сравните подписите и ще знаете дали то се отнася сериозно към договора си с вас. Също така, възможно е лицето да не подписва документа пред вас, а той да ви се предоставя от друго лице (например, вашият брокер на недвижими имоти ви предоставя вече подписан от другата страна предварителен договор). Тогава вие ще можете да направите сравнение на подписите.

 

Лични данни
Как стои въпроса с личните данни?

Възможно е, в декларациите-спесимени да се съдържат лични данни. В случая, следва да се вземе предвид становището на КЗЛД, касаещо базата данни с изображения на документи в търговския регистър. Комисията приема, че документите, въз основа на които са направени вписванията, обявяванията и заличаванията, не са публични, тъй като не са обстоятелства, касаещи статуса на търговците. Поради тази причина, ние осъществяваме достъп до базата данни на Търговския регистър като лице обработващо лични данни, а целта на обработката се определя от клиента в качеството му на администратор. Именно затова, ние изискваме от него да ни предостави въпросните данни, които същият следва да обработва съобразно закона. В случай, че в документа се съдържат други данни, ние ги заличаваме и предоставяме документа на клиента единствено с предоставените ни от него данни. По отношение на личните данни, ние сме обвързани с политиката си за поверителност, която определя условията в случаите, когато действаме като обработващ лични данни.

{{errors.first("step-0.firstname")}}
{{errors.first("step-0.secondname")}}
{{errors.first("step-0.lastname")}}
{{errors.first("step-0.pin")}}

Данни за плащане

{{errors.first("step-1.payer_firstname")}}
{{errors.first("step-1.payer_lastname")}}
{{errors.first("step-1.payer_email")}}
{{errors.first("step-1.payer_phone")}}

Вашата поръчка

Цена при нас
Такса обслужване
25 лв.
Крайна цена
60.00 лв.

Начин на плащане

Чрез ЕКОНТ На място в офиса Банков път {{ errors.first('payment_method') }}
* Ще се свържем с Вас на посочената електронна поща и/или телефонен номер за последващо потвърждение на заявката Ви.
Изпрати заявката
Моля, попълнете правилно всички полета преди да изпратите формата.
Предишна стъпка Следваща стъпка